Novým starostom Šarišských Michalian bude Vincent Leššo

28.11.2010 Sabinov

Šarišské Michaľany 28. novembra (TASR) – Starostom obce Šarišské Michaľany, okres Sabinov, bude podľa predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR, 56-ročný obchodný manažér Vincent Leššo (SDKÚ-DS, SaS).
V obci sa volilo v dvoch okrskoch, kde bolo v zoznamoch zapísaných spolu 2179 oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 67,78 percenta.
O priazeň voličov sa uchádzalo celkom sedem kandidátov na starostu. Doterajší starosta Šarišských Michalian Jozef Brendza, ktorý vstúpil do volebného súboja ako kandidát Kresťanskodemokratického hnutia, na tomto poste končí. Ten pred viac ako rokom čelil odvolávaniu z funkcie, keď sa v obci konalo k tejto otázke referendum.
Impulzom na vyhlásenie plebiscitu boli udalosti z 8. augusta 2009, kedy sa v areáli obecného futbalového ihriska uskutočnilo neohlásené protestné zhromaždenie proti rómskej kriminalite, ktoré zvolali prívrženci Slovenskej pospolitosti. To sa nakoniec skončilo zásahom polície.
O niekoľko dní na to skupina občanov iniciovala petíciu za odvolanie starostu, pričom mu okrem iného vyčítali aj nezvládnutie situácie počas spomínaného protestu. Petícia vyústila do referenda, ktoré však bolo neplatné, lebo sa na ňom nezúčastnil dostatočný počet oprávnených voličov.
 

Vyberte región